14-08-2006

Windows Vista

Windows Vista is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat Windows XP en 2003 gaat opvolgen. Vista is veel in het nieuws geweest en het schijnt een soort revolutie te zijn. Belangrijke onderdelen van het besturingssysteem zijn volledig opnieuw geprogrammeerd. Maar wat merkt de gebruiker hier nou van en is Vista echt beter dan 2000 of XP? Momenteel is dit OS nog in betàfase en ik heb mijn hand weten te leggen op beta 2 (build 5308) en heb deze op VMware Workstation 4.5.2 (een soort virtuele PC) weten te installeren. Aan Vista heb ik de aanbevolen 512MB geheugen toegewezen maar de installatie verloopt ontzettend traag; je had zo ongeveer 3x XP kunnen installeren. Opstarten duurt ook een eeuwigheid en muisbewegingen leveren direct een ratelende harde schijf op. M'n PC'tje (Athlon 2600, 512MB) wordt door Microsoft gewaardeerd met slechts een '1' (op schaal van 1 t/m 6). Na het uitzetten van alle eye candy, firewall en Windows Defender gaat het gelukkig iets beter. Laten we hopen dat de snelheid verbeterd bij de uiteindelijke versie. Vista lijkt me op het oog niet veel meer dan een grafische update voor Windows XP. Er zijn echter ook wel wat nieuwe dingen toegevoegd en veranderd:
  • Windows Sidebar: Een balk aan de zijkant van het scherm met miniprogramma’s zoals een klok en RSS feeds.
  • Windows DVD Maker: Zoals de naam al zegt kun je hiermee een film op dvd branden.
  • Internet Explorer 7: Tabbladen en een RSS feed reader zijn toegevoegd; Outlook Express is aangepast en heet nu Windows Mail.
Deze veranderingen zijn echter misschien nieuw voor deze Windows maar bestaan reeds lange tijd. Opera en Firefox hebben al lang RSS ondersteuning en tabbladen. Om een DVD te branden is er al prima software op de markt. De functionaliteit is niet significant toegenomen sinds bijvoorbeeld Windows 2000. Dus wat maakt Vista dan beter? Ook bedrijven hebben geen haast met Vista en hiernaast is de helft van alle pc's niet eens geschikt voor Vista. Waarom zouden gebruikers dan toch een '1GB geheugen PC' moeten aanschaffen en overstappen en is het interessant voor het bedrijfsleven? Volgens Microsoft zijn er een aantal redenen waarom bedrijven over moeten stappen: Windows Vista will help companies be more successful by empowering users to find and use information. Volgens mij is dit nogal een slappe reden. Je kunt mij niet wijsmaken dat iemand beter gebruikt maakt van informatie en productiever wordt omdat diegene Vista gebruikt. Nog wat screenshots:
       

Gerelateerde posts

Dell's Ideeënstorm
Web-log.nl
Web 2.0 Model
 

Reageer

Naam

Email


Maak het volgende zinnetje af: (tegen de spammers)

de appel valt niet ver van de

Quote of the day

I feel like a fugitive from the law of averages.
William H. Mauldin

Advertenties