07-09-2006

Getting things done

De term information overload wordt vaak gebruikt om het ontvangen van teveel aan informatie duidelijk te maken. De prestatie van een individu correleert zelfs positief met de hoeveelheid informatie die hij of zij ontvangt tot op een bepaald punt. Wanneer er meer informatie voorbij dit punt komt, zal de prestatie van het individu snel verminderen. Het gebruik van email en de opkomst van talloze weblogs en webfeeds hebben ervoor gezorgd dat de hoeveelheid te verwerken informatie alleen maar groter is geworden. David Allen heeft een methode ontwikkeld om om te gaan met binnenkomende informatie en email. Bij elk bericht dat je binnenkrijgt stel je jezelf twee vragen: "Wat is dit?" en "Wil ik hier iets mee doen?" Zo nee, archiveer of gooi de informatie weg. Zo ja, voer je een van de onderstaande acties uit:
  • Do now: Als het afhandelen van de mail minder dan 2 minuten kost: gelijk doen;
  • Do later or delegate: Als het afhandelen langer dan 2 minuten zou duren: zet het op je to-do lijst of kijk wie het in plaats van jou kan doen;
  • Divert: Wie moet je over deze mail informeren?
Schematisch weergegeven: gtd_flowchart_meereffect_nl.png Veel mensen zijn al lyrisch over deze methode. Sanne Roemen schrijft zelfs op haar blog: Mijn geheugen in mijn hoofd is nu vrij voor het kijken naar de wereld, het opdoen en verwerken van al die indrukken, inspirerende gesprekken voeren, nadenken over belangrijke dingen. Ruimte voor creativiteit, idee├źn, mensen, wensen en dromen. Dit klinkt zeker erg mooi. Ik ga het schema printen en ophangen op m'n prikbord. Nu moet ik nog de discipline krijgen om het ook daadwerkelijk te gebruiken.

Gerelateerde posts

Web 2.0 marketing
Bloggend leren
Wikipedia legt bewerken informatie aan banden

Reacties

Het probleem met GTD is alleen dat je het consequent toe moet passen, en daar ben ik niet georganiseerd genoeg voor.. Maareh, check ook ff 43folders.com en lifehacker.com.. Goede weblogs die dit soort dingen behandelen en die ik nog wel eens lees voor de goeie tips mbt productiviteit. Tips waar ik dan ook weer niks mee doe.

Erik op 11-09-2006 15:19
 

Reageer

Naam

Email


Maak het volgende zinnetje af: (tegen de spammers)

Op hete kolen

Quote of the day

I feel like a fugitive from the law of averages.
William H. Mauldin

Advertenties