22-02-2007

Tamme konijnen bouten

In het Nederlands moeten samengestelde woorden gewoon aan elkaar geschreven worden; maar men wil dit weleens vergeten. Er is dus geen enkele reden om een spatie in te voegen bij woorden als 'leesplezier', 'hogesnelheidslijn' en 'keukenbenodigdheden'. Deze fout wordt onnodig veel gemaakt, en het lijkt er zelfs op dat de foute spelling steeds vaker wordt toegepast. Een slechte ontwikkeling. Het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) probeert deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Met behulp van hun website willen ze alle taalgebruikers wijzen op de veelgemaakte fout, om ze op die manier bewuster met deze regel uit de Nederlandse taal om te laten gaan. Honderden bezoekers van genoemde website hebben de meest opmerkelijke onjuiste spatie van 2006 gekozen en wel “huis kamer”. Ik citeer de website:
Het verhaal rond deze spatiefout zorgde voor veel hilariteit: de presentatrice van het SBS6-belspel gaf aan dat ze een enorme taalfout zag in de opgave "Wat vind je in de huis kamer". Met haar dikke zwarte stift corrigeerde ze echter niet de enorme spatiefout... maar ze voegde een 't' toe achter 'vind', waardoor er ineens twee fouten stonden. Uit het commentaar van de stemmers blijkt dat er een aantal redenen waren waarom men vond dat deze spatie moest winnen: het woord 'huiskamer' is toch eigenlijk heel alledaags, de fout is op nationale televisie uitgezonden en de presentatrice is daarnaast ook nog schooljuf.
Het voorval werd ook ontdekt door De wereld draait door en het filmpje hiervan is uiteraard ook op Youtube te bekijken.
Nienke Disco
Overigens ook nog leuk om te melden: op plaats twee eindigde de tekst “tamme konijnen bouten in de pruimensaus” op de menukaart van een restaurant in Zoetermeer. Op de derde plaats stond de paginatitel: “minder validen in het Museum” op de website van Museum het Valkhof in Nijmegen.

Gerelateerde posts

Gebruik Jip en Janneke taal!!
Site update
Drukste maand ooit
 

Reageer

Naam

Email


Maak het volgende zinnetje af: (tegen de spammers)

De hond in de pot

Quote of the day

Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Advertenties