28-08-2009

Gezocht: Nieuw business model

Afgelopen week werd bekend dat Mininova, een van de grootste torrentwebsites van Nederlandse bodem, een bodemprocedure tegen Stichting Brein heeft verloren. Het gevolg hiervan is dat Mininova alle torrents moet verwijderen die naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijzen.

Volgens de rechtbank moedigt Mininova de gebruikers aan om via de site auteursrechtelijk beschermd materiaal toegankelijk te maken en is de zogenaamde is de 'Notice and Take Down'-werkwijze van Mininova onvoldoende. Verder ga ik op de juridische aspecten niet in. Zie voor discussie en achtergronden hierover bv. op het blog van jurist Engelfriet en tweakers.net. Enfin, er is een grote kans dat Mininova haar deuren kan sluiten of op een andere manier haar geld zal moeten gaan verdienen. En ik ben het overigens niet geheel oneens met het oordeel van de rechtbank. Ik kan me geen enkele ‘rechtvaardiging’ bedenken waarom een commerciële dienst als Mininova zou moeten kunnen bestaan; met advertenties geld verdienen middels het materiaal van anderen.

Wat ik interessanter vind is waarom dit soort sites, maar ook servers en netwerken (Usenet, eDonkey, etc) moeten bestaan? Welke leemte vervullen zij? Stichting Brein heeft in het verleden meer sites en servers offline gehaald en kondigde onlangs aan nog meer websites te willen aanpakken.  De vraag is of dit de film- en muziekindustrie gaat helpen. Al bijna 10 jaar geleden werden diensten als Napster en Audiogalaxy aangepakt, en op dit punt staan we nog steeds…. Een nieuwe site is immers zo gestart, ook via de eDonkey/eMule netwerken is nog veel te vinden, via het oude vertrouwde FTP kun je ook prima bestanden uitwisselen met vrienden en kennissen en desnoods gaan we weer uitwisselen met gekopieerde cd & dvd’s.

Volgens eurocommissaris Viviane Reding is de sterke opkomst van het ‘illegaal downloaden’ helemaal de schuld van de  industrie en beleidsmakers zelf.

"In my view, growing internet piracy is a vote of no-confidence in existing business models and legal solutions. It should be a wake-up call for policy-makers"

Deze gedachte komt ook bij mij op. Enerzijds wordt het zogenaamde ‘illegaal downloaden’ aangepakt, maar anderzijds worden er geen goede alternatieven geboden. Wel wil men het hele downloadgebeuren verbieden, maar evengoed wil dezelfde industrie graag een heffing op MP3-speler. Daarnaast zijn er nauwelijks downloadwinkels of althans geen bekende alternatieven. Ik kan me alleen iTunes bedenken, en de prijzen die daar gehanteerd worden (€0.99 á €1,29 per liedje) vind ik persoonlijk te hoog. Legale plekken waar je films kan downloaden zijn bij mij niet bekend. Wellicht het Amerikaanse Netflix, maar bij mijn weten is dat hier niet beschikbaar.

Echte innovaties schijnen moeilijk te zijn voor dit soort trage en logge organisaties. Jarenlang is op dezelfde manier geld verdiend in deze industrie en nu gaan ze met de spreekwoordelijke stok slaan i.p.v. nieuwe kansen aan te grijpen. P2P technologie is niet iets vreselijk ingewikkelds. Mininova had ook door de creatieve industrie zelf kunnen worden opgericht, of wellicht in latere stadia overgenomen. Leuke abonnementen, reële prijzen, gegarandeerde kwaliteit van films, virusvrij, in de winkel onvindbare titels, exclusief materiaal online, etc. etc. is toch wel iets om een paar euro voor over te hebben. Waarom wordt er zo weinig geëxperimenteerd met nieuwe concepten en business models; of weet ik gewoonweg het bestaan daar niet van? iTunes, prachtige business model innovatie, en doet het relatief goed….maar eveneens niet gestart door de film en muziekindustrie....

p.s. De term 'illegaal downloaden' staat bewust tussen aanhalingstekens. Het is immers in Nederland toegestaan om een zogenaamde thuiskopie te maken. En het downloaden van iets staat gelijk aan het maken van een kopie. (Dit geldt overigens niet  voor software) Zie bv.: www.iusmentis.com/auteursrecht/downloaden

Gerelateerde posts

Het Business Model van web/bubble 2.0 #3
Kranten en innovatie
Case Polaroid
 

Reageer

Naam

Email


Maak het volgende zinnetje af: (tegen de spammers)

Iemand om de tuin

Quote of the day

Patriotism is the willingness to kill and be killed for trivial reasons.
Bertrand Russell

Advertenties